Technologie potisku – ražba

S reklamními předměty se setkáváme skoro na každém kroku. Nejčastěji se jedná o praktické pomůcky, jako propisky, diáře, předměty do kuchyně a mnoho dalšího. Předměty povětšinou dostáváme od zaměstnavatelů nebo jako dárky k nákupu. A kdo by neměl rád dárky, že ano. Takovéto předměty s potiskem jsou velmi příjemným způsobem, jak někoho potěšit a ještě si udělat reklamu téměř zadarmo.

Pro každý reklamní předmět je vhodný trošku jiný druh potisku. A my se vám tyto druhy potisku snažíme postupně přiblížit. Dnes nás čeká ražba. Tak čtěte dále.

Ukázka technologie potisku – ražba

Ražba

Tato technologie nám umožňuje tisk (ražbu) na kůži, koženku, papír apod. Ražba funguje tak, že se ohřátá raznice, na které je vytvořen požadovaný motiv či logo, otiskne při vysoké teplotě a tlaku přes speciální fólii na daný reklamní předmět.

Pro realizaci tohoto potisku je tedy potřeba vyrobit raznici z tepelně dobře vodivého materiálu. Nejčastěji se používají matrice mosazné nebo hořčíkové.

Ražba se jinak nazývá také sleeking, digitální ražba nebo třeba zlatotisk. Je možné razit s barevnou folií nebo bez ní. U tisku s folií se používá zlatá, stříbrná či barevná kovová folie. Horká ražba folií se používá pro zvýraznění určitého motivu (např. loga). Tlakem a teplem je z fólie oddělena vrstva, která má být přenesena a ta přilne na potiskovanou plochu předmětu. Tisk bez folie se nazývá slepotisk a nejčastěji se používá na předměty z papíru či z kůže. Motiv se vyrazí na předmět pouze za pomocí určitého tlaku, matrice se nenahřívá.

Výhody a nevýhody

Nevýhodou může být vyšší cena při výrobě matrice/raznice. Ta je však vykompenzována několikanásobným použitím matrice. Potisknout můžete tedy velmi mnoho předmětů.

Výhodnou je skvělý vzhled potisknutého předmětu a trvanlivost.

Vhodné předměty pro potisk ražbou:

Potiskem reklamních předmětů získáte krásný dárek pro své zaměstnance, partnery či klienty. Tak koukněte na naši nabídku.

Pokud si nevíte rady s výběrem potisku, velikostí, podklady nebo dalšími věcmi určitě se na nás obraťte. Rádi vám pomůžeme. Jak se s námi můžete spojit najdete zde.