Prkénka z bambusu – pro krájení i servírování

Kuchyňská prkénka by měla být pohodlná a praktická. Nejčastěji se vyrábějí ze dřeva, z plastu i z keramiky. Velmi oblíbeným materiálem pro výrobu prkének je však v poslední dobře bambus. Má totiž řadu výhod oproti dřevu a ostatním materiálům. Je dokonce tvrdší než dřevo, což je dáno jeho typickou buněčnou strukturou.

Servírovací bambusová prkénka s potravinami

Prkénka můžeme využívat na krájení potravin, ale také na jejich stylové servírování. Na našem e-shopu najdete velké množství těchto úžasných bambusových prkének různých tvarů a velikostí. Máme moderní a designové kousky, jako třeba prkénka kulatá, podlouhlá i klasická obdélníková. A proč byste si měli tedy pořídit zrovna bambusová prkénka? Pojďme si o nich říct více.

Co je to bambusové „dřevo“?

Bambus ve skutečnosti není dřevo, i když tak po zpracování může vypadat. Je to velmi odolná tráva, ze které zruční lidé už po staletí vyrábějí předměty běžné potřeby, kuchyňské náčiní nevyjímaje.

Pěstování bambusu je poměrně snadné a tráva velmi rychle dorůstá. Jedná se o materiál, jenž je šetrný k životnímu prostředí, a který může být v případě vysokého opotřebení i ekologicky zlikvidován.

Pro výrobu nádobí a potřeb do kuchyně i koupelny se bambus hodí opravdu skvěle. Prkénka z bambusu jsou lehká, velmi dobře vypadají a navíc neabsorbují pachy z jídla. Výborný je také na výrobu znovupoužitelných a ekologických příborů či misek, které si můžete vzít všude sebou.

Výhody bambusu
  • Antibakteriální ochrana
  • Vysoká nosnost
  • Velká odolnost
  • Tvrdost
  • Ekologičnost
Nevýhody bambusu
  • Může rychleji tupit nože
  • Absorbuje barvivo z potravina
  • Není vhodný na naklepávání masa apod.

Použití

Dobré je v kuchyni mít velké i malé prkénko, abychom nebojovali s místem při chystání většího množství pokrmu. Prkénka různých tvarů se pak chodí nejen pro krájení, ale také na servírování sýrů, uzeniny, zeleniny, ovoce a dalších dobrot ve stylu finger food. I přes to, že bambusová prkénka nenatahují šťávy a pachy z potravin, je lepší mít vyhrazené prkénko pro krájení potravin a jiné zase na jejich servírování.

Jak se o bambusové prkénko starat

Bambus nesaje vodu tak jako dřevo, méně se deformuje a rychleji schne. I přesto však není dobré prkénka dávat do myčky a už vůbec ne na dlouhé agresivní programy. Bambus je lepší umývat ručně v teplé vodě. Použít můžete jemný čisticí prostředek na nádobí a nepříliš drsnou houbu nebo prášek. Po umytí nechte prkénko dobře uschnout na vzduchu.

Všechna bambusová prkénka i příbory si můžete nechat potisknout logem podle vlastních představ. Potiskem reklamních předmětů získáte krásný dárek pro své zaměstnance, partnery či klienty. Tak koukněte na naši nabídku.

Pokud si nevíte rady s výběrem potisku, velikostí, podklady nebo dalšími věcmi určitě se na nás obraťte. Rádi vám pomůžeme. Jak se s námi můžete spojit najdete zde.